Tuesday, September 6, 2011

MALAS WEYY..

ASSALAMUALAIKUM....

Sebelum tu saya nak ucapkan..Selamat hari raya maaf zahir batin, kepada blogger sekalian. saya nak mintak maaf seandainye sepanjang saya ada buat korang marah ngan entry saya. kata-kata saya. saya mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.

Blog nie dah lame tak di update. Akhir-akhir nie tangan malas nak menaip, mata malas nak memandang, kaki malas nak bergerak, lemak-lemak kat badan pon makin aktif je berkumpul. Macam-macam cerita nak tulis dalam nih. Bile bukak laptop jer. Mule lah pikiran kosong. campur plak dengan line berudband yang cam siput. Sakit hati..Satu lagi cabel phone ilang la. gambar-gambar sume kat dalam phone. tu yang malas bebenor saya nak berblog.

Skang jumpe da cabel phone tuh. pah nie nak jadi org rajin hupdate blog.hehe. tugas jadi pembantu umah nie penat la jgak. tapi ngan elaun bulan-bulan yang saya dapat dari abah. boleh la saya sakan bershopping.

Cakap banyak pon bukan ad org bace pon blog buruk nih kan.
SELAMAT HARI RAYA tau blogger sekalian


Wednesday, August 24, 2011

random-tagged by eja=)


WHAT WAS YOUR:
1. Last beverage: milo ais
2. Last phone call: kak ngah
3. Last text message: my avatar
4. Last song: kru-3kata
5. Last time you cried: bulan 6 kot

HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice: Never!
7. Been cheated on: Yes.
8. Hoping on them again: oh tidak!!
9. Lost someone special: Yes.
10. Been depressed: tak pernah.
11. Been drunk and threw up: pegang pon tak..

LIST THREE FAVORITE COLORS:
12. green
13. red
14. black 

SINCE LAST YEAR (2010), HAVE YOU:
15. Made a new friend: Yes
16. Fallen out of love: selalu cinta
17. Laughed until you cried: Always
18. Met someone who changed you: yup
19. Found out who your true friends were: Yes!
20. Found out someone was talking about you: normal la manusia
21. Hit anyone on your FB friend's list: No.

GENERAL:
22. How many people on your FB friends list do you know in real life: separuh je kot
24. Do you have any pets: No.
25. Do you want to change your name: tak..ma n abah bg name i lawa2..takkan nak tukar
26. What did you do for your last birthday: study math..sb birthday i time final exam..
27. What time did you wake up today: 9.00pg..tido lepas subuh!
28. What were you doing at midnight last night: paksa mata tuk lelap.
29. Whats something you can't wait for: nak kerja!hehe
30. Last time you saw your mother: A second ago.
31. What is one thing you wish you could change about yourself: tak nak marah2
32. What are you listening to right now: my abah duk cakap :)
33. Have you ever talked to a person named Tom?: Never. 
34. What's getting on your nerves right now: entah?.
35. Most visited webpage: Facebook, Blog, 
37. Nickname(s): yunie, ayunie ayu(time skolah form3 ustaz je pggil i ngn name ayu) ;p
38. Relationship Status: Taken taken taken! :D
39. Zodiac Sign: scorpio.
40. He or She: Both.
42. High School: SM Teknik Kemaman.
43. College: PSMZA
44. Hair color: Hitam menawan  
45. Long or short hair: Pangjang mengurai.
46. Height: 155cm
47. Do you have a crush on someone: tentulah mr avatar i
48. What do you like about yourself: lembut tapi garang
50. Tattoos: never.
51. Righty or lefty: Righty.
52. First surgery: No.
53. First piercing: Ear.
54. First best friend: nik fazlirozie
55. First sport you joined: lari 100m bergilir-gilir time sekolah rendah :)
56. First vacation: tak ingat.
59. Eating: laksa penang.
60. Drinking: tea o ais
61. I'm about to: nak cari kerja
62. Listening to: The television.
63. Waiting for: 30th August 2011!

YOUR FUTURE
64. Want kids?: Yes!
65. Get Married?: mestilah 4 tahun akan datang =).
66. Career?: surveying

WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes : Both.
68. Hugs or kisses: Both.
69. Shorter or taller: Taller.
70. Older or Younger: tua setahun sebab mr avatar tua setahun..hee
71. Romantic or spontaneous: Romantic.
72. Nice stomach or nice arms: Nice arms.
73. Sensitive or loud: Loud.
74. Hook-up or relationship: Relationship.
75. Funny or Shy?: funny.

Have You Ever:
76. Kissed a stranger: gila!
77. Drank hard liquor: Haram loh!
80. Broke someone's heart: selalu kot..
81. Had your own heart broken: ada la jugak.
82. Been arrested: sy tak penah lagi ;)
83. Turned someone down: tak baik ;) 
84. Cried when someone died: yes, time member meninggal =(

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: MESTI LAH..kalau tak percaya diri sendiri camne nk dapat semangat
87. Miracles: Sometimes.
88. Love at first sight: nope.
89. Heaven: Yes.
90. Santa Clause: NO.
91. The tooth fairy: NO.
92. Angels: Yes.  

93. Tagged to 2 people who has blog: nana lala:)

Tuesday, July 5, 2011

Everything

salam..

sejak dah jadi maid nie..malas pulak nak menghupdate blog..sometime asyik duk singgah blog org ..duk bace kisah menarik blogger-blogger.but i have no idea to bebel-bebel at my blog.. bangun pun matahri dah tercacak kat kepale cam ne otak tak lembab.hehe..bangun makan tak gosok gigi.basuh muke pon tak..euuuwww anak sapelah nie..siyes statement ni tipu..haha..

dua bulan dah jadi penganggur nak keje.my sister tak kasi wehh..nasib my abah baek hati bagi sy gaji 300enget every month becoz jadi maid kat umah. buat umah jadi putih berseri bak mutiara .haha..putih berseri sampai pukul 11pagi.. bile dua orang puteri bangun umah dah hancus disepahkan dengan mainan-mainan dyeorg.. sampai nak jalan pom kne bukak mata besau-besau supaya tidak terpijak mainan-mainan yang ada muncung tajam..
hah nie anak2 sedare saya yang tersangat2 lah nakal..tapi always make smile dengan telatah dyeorang..
insyirah n damia but our family juz col kakak n adik..


tak tau nak decide camne skarang.nak kate bosan+boring tak jugak coz ada penyeri anak2 sedare yang tersangat2 nakal nih.. tapi mungkin bile dah balik kampung nih..tak der frend tuk di ajak talk-talk, nek motor round kampung sambil cakap kuat-kuat..kalau boleh nak sume org dengar even tengah mengumpat sekalipon..haha..tak ade orang yang boleh saya ajak tuk teman pergi beli ikan.tak de orang yang boleh sy ajak merempit pergi mall.cik zie kawan i dari kecik sampai besor.cik zie i miss u..and you know what sebelum cik zie pergi tempat study dye kiteorang buat gile-gile dengan buat photoshoot kat lalang and rumput kat kebun mak dye..sampai kene gigit kat kutu babi.. dari kecik sampai la besar kiteorang berdua always buat keje gile.men lumpur yang ad lintah.i miss that moment..and now i was 21..walaupun dulu kiteorang selalu gaduh ak cubit kau kau cubit aku.tapi bile kau xder ak rindu wehh..bosan duk terperap kat umah..


dan sekarang i miss someone yang selalu ade dekat ngan saya..walaupun my avatar nie jauh kat peneng i still rase dekat coz dulu always berfesbuk,skype,col. tapi sekarang susah dah bile dah start keje.. col pon jarang-jarang..i realy miss u la..saya rindu nak tengok awak,saya rindu nak makan ngan awak,awak selalu jep abeskan makanan saya bile saya tak habis makan.saya rindu nak tengok muke innocent awak.saya rindu nak tengok muka garang awak bile marah saya, saya rindu muka awak yang terpaksa layan saya bile i say i want something.saya rindu nak suh awak tolong belikan makanan tuk saya.saya rindu nak paksa awak jumpa saya.saya rindu nak tengok awak makan kopok sambil bunyi kruk2.saya rindu nak belikan awk coklat.saya rindu nak pegi pantai ngn awak sambil neting2 atas pasir.saya rindu nak suh awak amek gambo saya.saya rindu nak sepak2 kaki awak.saya rindu nak tarik rambut dn kusutkn rambut awk yang dah memang serabut,saya rindu nk dere awk bwk saya jalan2 sampai saya nk balik.awak saya rindu awk,xde org nk teman sy tengok wayang cite hary potter nnti.bile awk nk blik sy nk suh awak teman sy g bundle hari tu sy dh teman awk sekarang awk pulak kne teman saya,becoz awk yg tarik sy minat bundle.hehe ilvumhy..

siyes im lonely without u..

ok that all 4 today..
wssalam



Wednesday, June 15, 2011

persahabatan


Salam…

Permulaan ayat yang akan kuar..pergghh lame dah tinggal blog nih..rindu kat belog nk pelukcium belog nih.. entah la sejak dua menjak nie cam tak ader idea nk menghupdate blog..

Semenjak da jadi penganggur kat umah nih. Perasaan malas nie makin menjadi-jadi plak. Tambah plak dengan lappy yang asyik tak sihat. Da tua da

dua bulan lebey aku tak dengar ketawa mereka, dengan mereka lah aku bertepuk tampar,dengan mereka aku belajar ketawa, mereka yang bagi nasihat bile aku ada masalah, mereka yang peluk time aku nanges, mereka yang bagi tiru time exam, mereka lah kawan time makan, mereka lah tempat mengadu, dengan mereka aku tido. meraka kawan suka duka. Mengajuk  ke marah ke da terbiasa da. kenapa la aku sayang sangat kawan-kawan aku nih..

nik, aten, aku
time2 muda nih
tiga tahun kita kiteorang bersama, da in da.bukan senang nak cari member yang bleh masuk kepala, member yang boleh bagi nasihat, member yang boleh kejut aku time subuh, member yang selalu berpesan, dan selalu mesej bile aku balik lewat. kawan yang bagi ubat bile aku demam, kawan yang bagi tips bile aku cakap muke  berjerawat,kawan yang boleh ajar aku subjek mekanik struktur, hidraulik, tapak, sejak dari sem satu tak jemu-jemu korang nak ajar aku yang tenok sket nih. kawan macam ni lah aku nak cari.

macam-macam dugaan yang kite lalui sama-sama, tapi kite tetap tabah. aku ingat lagi time semester 3 time tuh kite duk lepak-lepak lam bilik sambil cicah biskut jagung ngan air tea, time tuh kite cakap sal umah sewe, macamane pon kite kene duduk sebilik tiga orang, tu kalau kite masuk bawah orang len.tapi kalu kite cari umah ok sket. n last-last kite dapat housemate kite yang bleh masuk kepala jugak.

bella, eja, mek, fateyn
gambar nie aku curi lam fb dyeorg haha

dengan diorang nie aku kenal betul-betul setahun jep tapi kiteorang bertujuh nie dah macam adik beradik. bermula dengan bella dye nih kenal sebab satu course,eja kenal sebab berjiran time dekat kamsis,tegur-tegur jep tak der sampai bertepuk tampar macam sekrang,mek pulak sebab dye nih besfwen ngn eja.jiran jugak tapi dye lebih suke ngn citer-citer korea dia. n last fateyn nie kenal coz satu kelas.dulu tak bertegur sangat lah.alik-alik duk satu umah.


macam hal bile da hidop sebumbung, tapi aku akan jadikan kenangan yang istimewa dalam hidup aku. satu hari nanti aku kan story kat anak aku yang aunty nik suke kemas umah,selalu kene marah kat aunty nik bile umah tak bersih, aunty aten yang pandai masak, sume yang dye msak best.suke ketawa kuat2, aunty bella yg suker makan wlaupun kecik je orangnyer, dye masak pon best.aunty eja yang ajar bt blog,klau bleh satu umah kene buat blog. aunty mek yang selalu tak ingat pakai helmet.bile nak kuar jalan dan selalu jep nanges bile tengok citer korea.dan aunty fateyn yang banyak citer,dan suke kan binatang yang cute2.


gamba nie korang nampak pelik tak??


sekarang bile dah jauh rindu nak pegi pasar malam same-same,rindu nak makn ABC kat pantai same-same, rindu nak nek motor jalan same-same, rindu nak tengok tv gelak same-same, rindu nak masak same-same. nak makan same-same.nak pegi julia rasa thai,bd seafod,laila tomyam n macam-macam lagi lah..bak kate aku semua rindu..tapi yang kite nak tak berulang dah. nak nanges lak time nih sedey teringatkan korang...

aku harap korang semua kan bahagia and berjaye lam hidop korang.. kalau ad jodoh kite jumpa lagi.
INSYAALLAH..

memori politeknik sultan mizan zainal abidin.. keep in touch babies.

Wednesday, May 25, 2011

we meet again..

assalamualaikum..

sejak kebelakangan ni im not in right mood. tahap kemalasan bersarang bukan je bersarang ciap buat rumah banglo lagi dalam diri nie nak update blog. sampai satu idea pon tak terkeluar. hari- hari pegi jalan-jalan tapi nothing can i say. when bile tangan n kepala said malas nak menaip n malas nak pikir lah,, memang ko pemalas yep.. hahaha..

nie juz nk cerite benda yang dah lapuk yang dah berlaku seminggu yang lepas. minggu lepas saya pegi kemaman. nak p jengok mr avatar kat kemaman. camne tah makin melidi or makin membulat. haha.. selepas satu jam perjalanan akhirnye ketemu jugak ngan mr.avatar. dari jao dah nampak.. senyum kambing dye tuh. bukan setakat dye jep,belum sampai kemaman saya dh senyum kerang. ye r nak jumpe my sunshine. sape tak happy kan.

first-first kiteorang g lepak pantai.. berjemur cam mat salleh.. haha.. amik sinaran cahaya pagi. vitamin e. haha sambil duk situ kiteorang duk sebok mikir tengahari nanti nak makan kat mane. dah decide kiteorang gerak g yellowtown kemaman tuh. terus tuju pizza hut. perot pun dah lapar..




awat cam xlalu ja nak makan



bile perot dah kenyang kami ke pantai balik. kami ni kaki pantai kat kemaman lak banyak pantai setiap pantai la kami singgah.. hehe .




kami suke jalan-jalan meletihkan kaki.. hehe somtime kami leh jadi cam budak-budak melompat sane cini.

awak thanks sudi temankan saya bile saya cakap nk g citu nk g cini. awak always jage saya.
awak always amek berat tentang saya. thanks wak.
hari nie awak dh g peneng. hati-hati wak bile duk sane.
awak jge diri baek. i always love u.
saya sayang awak sangat2.. 

entry saya kali nie agak jiwang tp memang slalunye jiwang kot.. hehe..
jumpe lagi sayang.. daa

Wednesday, May 4, 2011

suri rumah sepenuh mase

salam 

Cuti-cuti ni best jugak kalau pergi jalan. Dan lagi best kalu duit berkepuk-kepuk ada dalam poket. Hari-hari saya pergi jalan-jalan. Tapi apakan daya saya ni bukan anak DATUK. Tapi hanye anak datuk kepada dua orang cucu. Hek3. Tak pelah bukan anak dato pun asal hidup bahagia. Kan kan.

Seminggu da saya jadi alumni PSMZA(Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin). Dan seminggu jugak la saya jadi suri rumah tetap. Setakat ni saya tak keluar pergi merempit lagi. Biasa-biasa la pantang cuti ada je kerja saya merempit ke MesraMALL

Rutin harian saya pagi-pagi, bangun pagi terus buka tingkap, pergi dapur basuh pinggan, jemur kain, pastu beralih ke ruang tamu pulak kemas umah, menyapu. nie lah rutin harian saya. Time tengah pulak. Nak kene pikir nak masak aper. Nie baru seminggu, dah pening nak masak aper. camne lah nak tunggu 4bulan. Hadoii..

da macam suri umah betol pula



Mak saya nie cikgu tabika. Dye memang sibuk kadang tak sempat nak masak, nak kemas umah.Balik rumah pun pukul 2petang. kalau ada Meeting. Bukan Meeting dekat-dekat. Kat bandar Dungun. Kadang sampai umah pukul 5.Takkan la saya tak tolong pape kot. Takkan nak tengok mak saya lak yang kemas umah. Dah la penat duk layan karenah budak kat sekolah tu. balik umah pulak tengok rumah tak kemas, sedangkan anak ade a jep kat rumah. Sesih hati mak saya. So saya kene tolong la mak saya buat kerja. Hari tu berazam nak jadi anak yang solehah. hak hak hak.


Saya buat ni pon tuk ayah saya jugak. Ayah saya ni pulak orang FELDA peneroka. Pagi-pagi dah keluar ke ladang. Balik-balik da tengahari. Time tuh perut pun da beraneka bunyi dah. So saya tuk mengelakkan ayah saya nie bertambah letih. Jadi saya tunaikan lah kerje saya sebagai seorang perempuan. Tapi apa yang bagus tentang ayah saya ni. Kalau mak saya tak da kat umah. ayah saya buat ketja umah tau. Sidai kain. Tanak Nasi. 

Time kecik-kecik dulu mak saya selalu je kena pergi kursus. Kadang sampai 3,4 hari. Time tu ayah saya la yang ambik alih tugas mak saya. Tapi tak macam perempuan buat la. Tapi ada tanggungjawab jugak la. Ayah ni tak suka kotor. Pantang nampak cawan kat lantai terus ambil bawa pergi dapur. I LOVE MY MOM N DAD. 

nie pun duk menanti ketibaan cucunde pulang. meriah la sket umah. asyik duk bertiga jep ngn ma ngn abah.


k lah Chow dulu. 
as salam






Sunday, May 1, 2011

malam terakhir bersama dan malam pertama selepas 5 bulan


assalamualaikum..

agak berhabuk gak la blog nie. lame gak tak update. sebok ngn final exam. finally sy da bebas cam burung2 camar yg berterbangan. Wlaupon agak terkecewa ngan soklan2 final kali nie. Yang mampu skang hnye lah bertawakal kepadaNYA.

Tanggal 28 haribulan bulan 4. Saya ngn hosemate tp tak semua yg tinggal. Ader 4 org jep dari 7 0rg. yg tinggal bella bello, cik fateyn n nik.tp da bt perancangan nk njoy puassebelum balik kampung masing2.

Jam 7mlm kiteorang ciap2 nk pegi serbu paso malam. Tu pasar malam last kiteorang. Pastu da ciap jalan2 citu, lebey kurang jam 8.30 kiteorang beralih pegi MCD lak. Pintu perot masing2 da di ketuk da. Kiteorang lepak citu sampai jam 11. Org kt citu da tengok semacm da. Asyk tertnye bile la kiteorang nak berambus dri MCD tuh.
mater mak aiii.. sumer bengkak..
bella,yunie n cik fateyn

pastu bermula lah drama antara kami bertiga nik bella dan sy. coz fateyn da out da.
Nie pon sebab da rancang nak blik lewat. kalu tak sebelum2 nie  pukul 11 da terpacak kat umah. Kiteorang pegi pantai teluk gadung. Time tuh ramai gak org . bru jep duduk. Tak sampai 5mnit. 
nik: rase cam duk TC(Teluk Cempedak,Kuantan, Pahang)jep.
yunie: jom g nik mlm last da nie..
nik: siyes? ad brani. kalu brani jalan je.
bella: jom la xde hal..
nik: dh jom tp aku xdak no pk cik krete sewe.
yunie: aten ader jap ak mesej yer.
nik: dh jom kite g. 
bella: jom

Tak dan nak pikir panjang terus start motor pegi kat kereta sewe. Nasib baek pakcik tu sporting. Time ngah tunggu pakcik krete tu dtg kdai.
yunie: awk sy nak g TC.(nie ayt ngah gaduh.. hek3)
incik fidzie: bile ngan saper?
yunie: skang la. duk kat krete sewe dh pon nie. ngan bella n nik. boley x??
incik fidzie: okey hati2. kite jumpe sane la.
yunie: siyes?abg nak g ngan aper??
incik fidzie: abg g ngan saran..
yunie: siyes nie?? okey2 phone syg xdak bateri ni. kalu masj pending anta kat nik erk.(hati nie da nompat2 cm nak kuar dri dade.)

Kiteorang gerak dari dungun jam 11lebey. Incik fidzie tunggu kami kat kemaman.

Sampai kat Kemaman jam 12. Time tuh nik jep yg drive. Sy da ckp pg besok sy drive. Malam sy bg nik. Tkot gak malam2 nie. Sampai kat SHELL Chendor. Kiteorang gerak same2 pegi TC. 

Sampai sane jam 1pg da. Bile da dpt jumpe terus je tersengih cam kerang busuk. Hehehe saya sayang awak. Thank 4 coming . dalam perancangan ader 3jep. alik2 da betambah jadi 6 suda. Lagi ramai lgi meriahkan.
xdan nak sedia da sebok nk ambik gmbo. jadi la cmnie..
nik, yunie n bella

hehe.. akhirnye..
incik fidzie. akem n sharan

ad gak kenangan ngn kamu2 semua.
thanks coz menceriakan mlm aritu.. 
Incik fidzi ngn member2  dye join kiteorang sampai kul 4. Da mcm2 citer kongsi, mcm2 ragam da jd. Tapi still xcukup mase. Sedey2.
Bile dyeorang da gerak sejam pastu lam kul 5 gak la kiteorang pegi lepak kat MPK(Majlis Perbandaran Kuantan) kat sne rmai gak orang. 


Sampai2 sne terus labuhkan mater. Arrggghh penat2. Nasib baek tak de pape jadi. Lam kul 7 pagi kiteorang gerak blik dungun. Time nie bella lak drive. Sampai petronas kat Balok, nik drive sampai 7ELEVEN Kemaman. Seterusnya saya drive sampai dungun. Da sampai dungun xdapat nak tido la plak. Tuan umah sewe dtg lawat umah. masing2 mate da bengkak giler da. tido pon 2jam jep lam keter. 


pas mkan tgahri, blik dri anta krete. terus jep tido mati xsedar pape bgun2 kul 3. kemas2 barang terus balik umah. sedey giler. da sthun kiteorang duk umah sewe tu. 3 thun da kiteorg kenal. makan stu pinggan. aku suap ko, ko suap ak. aku blnje ko, ko blnjer aku. pasni da xde da. masing2 duk jao. saya akan rindu knangan ngn korang semua.


p/s: jgn lupe aku dlm doa mu(ayt2 perpisahan time sekolah rendah dulu)


Friday, April 22, 2011

jage diri leklok time time nak exam nie ...

assalamualaikum n hye u alls..

time tuk rehatkan minda kejap dengan blog.
tapi tak sempat lagi nak berblogwalking,,
minggu depan da abes exam saya jalan jalan kat blog
kamu yang singgah blog saya k.

nie citer minggu lepas da. tapi melarat lak sampai minggu nie
aritu saya ader pegi hospital teman hosemate ziarah member
sekolah dye deman panas.

nk jadikan cite la. time duk tengok tengok pesakit tu.
saya ader rase cam tak kene jep kat diri saya time tuh.
mula mula tuh rase panas jep seluruh badan.
berpeluh peluh.
pastu sampai dada.
rase cam nak sesak nafas jep.
terus g kuar cepat cepat kuar
time jalan tuh mate da blur da. men hentam je jalan.
rase cam kaki da tak berpijak di bumi yang nyata da.
nasib la time tu kerusi ader kat luar.
terus je duduk.
pejam mate. bile da ok sket masuk balik dalam wad tu.

tanyer hosemate saya
  'ader perubahan pape tak kat muke aku'.
pastu dye cakap
'ader duduk la lu yuni kang mu lak duk ats katil nie kang'
saya cakap.
'xdok naper r ok je nie'
pastu g kuar balik.

malam tuh saya col la kat mak saya.
saje cakap suh doakan ank dye nie kan nak exam da.
time nak exam baru ingat mak.
hehehe.
pastu terus selit selit tanye.
'ma orang darah rendah camne???'
ma saya cakap.
orang darah rendah rase cam nk pengsan,
gelap mate.
nape ley jadi gitu erk ma??
makan tak betul la tu, time lapo betul2 baru nak makan,
tak minum air mineral. 


semua ader je kat hang ye yuni.

nasib baek la dapat hosemate yang banyak petua2 bab kesihatan nie,
terutame teman rapat saya dari sem1 sampai sem 6.
nik n aten,
dye cakap orang darah rendah nie, kene tambah darah.
lau nak tambah darah makan la organ dalaman ayam.
cam hati ayam, kerang pon ley tambah darah gak..

p/s::jadi kene ingat la pasnie. kene makan cukup2, rehat cukup2, nanti nak study xder masalah,










Monday, April 18, 2011

peperangan bermula


Hari nie da start da final exam. Baru jep abes kul 4.15 ptg td.
 Tinggal lg 5 paper.
ary rabu dan ary khamis. harap2 soklan dye xsusah mcm soklan td.
soklan tadi susah sangt, xmacam aper yg kiteorng spot.
da la start sem nie soalan exam tuk politeknik 
selaras. sume politeknik akan jwb soklan yang same dan waktu yang same.
tadi sedey sngat2 tak penah xley jawb, sampai nanges.
tapi ary nie da berlaku da.
dah la xdan nk check jawapan. mase tak cukup. hukhukhuk ..
sedey nye Ya ALLAH.. 
skang ley tawakal jep .. usaha usaha da..
skang perlu berusaha kuat lg tuk paper len ..
chayok2 ayuni boley..

dan jangan
-
-
-
tak cukup mase lg ...


YA ALLAH PERMUDAHKANLAH URUSANKU,MURAHKANLAH REZEKI KU, 
KUATKAN LAH DAYA INGATANKU, BERIKANLAH AKU KECERDIKAN, 
SESUNGGUHNYA MEMPERMUDAHKAN KERJA YANG SUSAH AMAT LAH MUDAH BAGI MU YA ALLAH, AMIN ..

p/s: perlu kuatkan benteng pertahanan. buat yang terbaek tuk paper sterusnye..

Sunday, April 10, 2011

demam final exam da tibe !!!!!!!!!!!

Berudband 2,3 ary nie terok betol la. Tapi nasib baek tahap kesabaran masih kuat. Boleh lagi Blogwalking, Follow sedare sedari yang singgah blog saye dan follow sayer.

Exam da dekat lagi seminggu
kene study hard nie.. 
kan xley jawab dlm dewan t susah susah..
image from google

saya nie da semester last, 
jadi perlu buat yang terbaek untuk diri dan family
nanti boleh grad ngan baek, xde sangkut sangkut.

seminggu dari skang : :
  • highways maintenance
  • water supply and waste water engineering
  • theory of structures
  • construction management
  • foundation engineering
  • hydrology



P/S : kepada incik hafidzie yang berada di uitm pulau pinang .. mai la kite berusha tuk dapatkan segulung diploma nie yep.. dan kepda sesiapa yang akn berdepan ngn final exam.. jom2 study jom. CHAYOK2!! 

kite jumpe lepas exam t ..
chow dulu belog cayunk .. jage diri leklok tau 

Thursday, April 7, 2011

sambil menyelam minum air terus

Semalam mungkin yang terakhir kot ngan dak DKA62. Kali nie kiteorang pegi lawat site. Penyelia kami C.Tina yang beriya2 nak bawak kami pegi site. C. tina ajar kiteorang subjek Pengurusan Pembinaan. Site pon xde la jao sangat dekat je kat tapak projek membina UITM di Bukit Besi. Tasek Puteri salah sebuah perkampungan di daerah Dungun Terengganu. Ambik masa dalam 1jam jugak tuk sampai sane dari Bandar Dungun. Kami bertolak kesana jam 9.15 pagi . Sampailam pukul 10.00 pagi gak la. Sampai tu terus masuk bilik meeting.  Kiteorang dijemput kebilik meeting. Wakil penguasa kat citu bagi briefing  sal projek pembinaan uitm kat citu.

Dalam pukul 11.00 pagi kiteorang pegi lawat site. ‘Letih’. Yelah camne xletih setiap bangunan kat citu kiteorang pegi. Sampai hujung bangunan asrama. Time tuh rase nak merangkak je nek atas. Name tempat da Bukit kat depan. Tentulah tempat tu berbukit kan. Ade satu bangunan tu dibuat cam bentuk penyu. Terselit la design negeri Terengganu citu. Biler da abes semua berlumbe lumbe nak nek bas. Tapak projek kat mane2 tempat  memang panas yela tak de pokok cmne tak panas.

Keletihan terubat lak sket bile pakcik driver bas baek hati kasi kiteorang pegi ambek angin kat Tasek Puteri tu. Duduk jela lepak kat tangga ngadap tasek sambil merenung nasib. Time tuh ad uncle uncle bomba ngah buat latihan kat citu. Ad boat, kayak n jetski. C.Tina memang bagus, dye taknak student balik ngn tak de memory. Cik pegi tanye sorang uncle tu boleh bawak kiteorang round round tak keliling tasek tu.  Nasib uncle tu sporting suh ank2 buah dye tolong bawak. Tapi yang menarik yang saya dengar dari Uncle tu cakap kat tengah tengah tasek tu lam 15m dalam tasek tu ad perkampungan tau dulu. Bukit besi dulu tempat lombong bijih timah. So no wonder la ader perkampungan kat citu. pakcik tu cakap ader lagi kubur kat bawah tu. jom ramai ramai kiter pergi scuba kat bawah nak. heee




IM HAPPY WITH DKA6S2.. Nie mungkin pertemuan terakhir kite sekelas. Da abeskan mase 3tahun bersama. Sama sama nek tangga nak dapat segulung diploma. Alamak ayat sedey lak. Tapi nak berpisah ngan kawan kawan kan memang sedey.

JOM HAVE FUN WITH THE PICTURE

time nie dengar taklimat oleh EN.Zulkipli
haa nik cik tina dan cik xingat namenyer .. hee

semangat dengar taklimat dari arkitek.

semangat sy tiup tudung .. hee

agak agak boley jadi model tak???
nie la kawasan tasik puteri tu

mangsa mangsa banjir

ngah tunggu turn nak nek bot nie. c.tina pon smangat

thanks kepada yg tolong amek gambar nie.. :)
zeman ko memang terbaek r..

p/s: Exam final lagik seminggu nie. So kene rajin rajin la study. Result kali nie tentukan samaada ley grad atu tak. Doakan saya yep.

Tuesday, April 5, 2011

Berjimba bersama dak dka6s2

Da lame gak xupdate blog nie. Skarang buzy la sket. Dua minggu lagi da nak final da.Tup tap tup tap sedar tak sedar da 3 taon da saya duk kat PSMZA nie. Da nak abes da. InsyaALLAH lau pass  exam nie saya akan dapat la segulung diploma. ALHAMDULILLAH mintak2 dapat la yep. Heee.

Haaa hari nie saya ad aktiviti tau. Dak kelas buat jamuan perpisahan kami. baru jep minggu lepas our PA(Penasihat AKADEMIK) yang rancang tup2 ary ni da jadi da. Tapi aper yang boleh saya cakp everything is best. Saya suke hari n akan kenang sampai bile2. Coz it my first time. 2taon lepas da buat da. Tapi saya tak dapat sebok nak g dating ngan mr.avatar. time tu lak dye baru blik dari peneng so aper lagik. Cepat2 amek peluang la. So tak terpegi la.

Aper yang bez arynie sporthing gak dak2 kelas saya nie erk.Coz tadi ader men2 tkar hadiah n men kotak beracun. Saya kene denda wat gaya watak k.limah lam citer hantu k.limah nyanyi lagu injit injit semut. Hadoiiii tak per la da last kan. Buat gak la. Tapi ader lagi yang teruk dari saya tau. Yang kene pelok pokok say I LOVE YOU kat pokok. Yang kene tiru gaya Ketua Jabatan lah. Tiru gaya cik garang kami Cik FarahWahida. Pn. Du memang porting r bab kate org ganu.



Gambar tak dan nak kutip lagi. Nanti da sampai stock saya upload. Saya xde kamera. Pakai henset pon cap ayam. heeee. Malang betoi nasib nie.

Gamba da buleh upload da
haa nie Pn.Duliana n ketua kelas
akram name dye. 
yang nie lak penolong kelas
hasmiah namenyer.
penolong xboleh harap
nie ourchairman dye la yang uruskan semua
name dye yusri. yg sblah dye aten
nie cameraman kami azman name nyer
bile da giler gambo gini la jadi nyer.
suker sangat dapat hadiah.
sebelah kiri nie pelakon citer Merong Mahawangsa :)


chow dulu 
P/S: esok nak p Bukit Besi lak..hehehe

Friday, April 1, 2011

Sharing IS GooD


Semalam ade kwn FB sy yang kongsikan aper yg bagus tuk amalan harian kiter. Tak nak cakap banyak la. haa jom kiter bace jom .
 SELAMAT BERAMAL
10 SURAH YANG MUJARAB DARI NABI MUHAMMAD S.A.W

1. SURAH AL-FATIHAH Amalkan membaca Surah Al-Fatihah semasa hendak tidur diikuti dengan membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insya’Allah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan. Dianjurkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata, perut, gigi dan lain-lainnya dengan izin Allah s.w.t. Untuk mencegah kemarahan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu.

2. SURAH YAASIN Telah bersabda Rasulullah s.a.w., “Sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati Al-Qur’an ialah Surah Yaasin iaitu jantung Al-Qur’an. Sesiapa yang membaca Surah Yaasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai sepuluh kali membaca Al-Qur’an seluruhnya.” (Hadis riwayat At-Tarmizi dari Anas r.a.)
Rasulullah s.a.w. juga bersabda :

“Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan “At-Mu’ammah” (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Allah kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya.” (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban).
Surah Yaasin ni juga jika diamalkan, akan terselamatlah kita dari kehausan di hari KIAMAT.

3. SURAH AT-DHUHAN Dibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar.

4. SURAH AL-WAQI’AH Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca Surah
Al-Waqi’ah pada setiap malam, insya’Allah tidak akan merasai kepapaan. Mereka yang membacanya sebagai wirid, insya’Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya. Mereka yang membacanya sebanyak 14 kali setiap lepas solat Asar, insya’Allah akan dikurniakan dengan rezeki yang banyak.

Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga.

Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”

5. SURAH AL-KHAUTHAR Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Allah s.w.t. akan menghasilkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat. Sesiapa yang membaca 1,000 kali juga selepas solat Isyak hingga dia tertidur, insya’Allah dia dapat melihat Rasulullah s.a.w. dalam tidurnya.

6. SURAH AL-KHAAFIRUUN Sesiapa yang membaca Surah Al-Khaafiruun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur’an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan (Riwayat At-Tarmizi).
Sebelum tidur, bacalah surah ini agar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.

7. SURAH AL-MULK Sebuah lagi Surah dari Al-Qur’an iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya. Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini, akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Mereka yang membacanya pada setiap malam, insya’Allah, akan terselamat dari azab kubur..

8. SURAH AL-IKHLAS Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda, Siti Aisyah, antara mafhumnya :
“Wahai Aisyah isteriku, sebelum kamu tidur, khatamlah dulu Al-Qur’an.”
Siti Aisyah lalu berkata, “Wahai suami ku, saya tidak mampu khatam Al-Qur’an sebanyak 30 juzuk itu.”
Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut, Rasulullah s.a.w. sambil tersenyum lalu menjawab, “Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur, seolah-olah ia telah khatam Al-Qur’an keseluruhannya.”
Dari Rasulullah s.a.w.. pernah bersabda kepada Saidina Ali r.a., “Sesiapa hendak pergi musafir, kemudian ketika dia hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali.”

Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan : “Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas, ertinya bersih atau lepas. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat.”

9. SURAH AL-FALAQ Siti Aisyah menerangkan : “Bahawa Rasulullah s.a.w. pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala. Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut. Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.”

10. SURAH AN-NAS Surah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur’an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia. Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin. Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati.

10 SURAH YANG MUJARAB DARI NABI MUHAMMAD S.A.W