Wednesday, May 25, 2011

we meet again..

assalamualaikum..

sejak kebelakangan ni im not in right mood. tahap kemalasan bersarang bukan je bersarang ciap buat rumah banglo lagi dalam diri nie nak update blog. sampai satu idea pon tak terkeluar. hari- hari pegi jalan-jalan tapi nothing can i say. when bile tangan n kepala said malas nak menaip n malas nak pikir lah,, memang ko pemalas yep.. hahaha..

nie juz nk cerite benda yang dah lapuk yang dah berlaku seminggu yang lepas. minggu lepas saya pegi kemaman. nak p jengok mr avatar kat kemaman. camne tah makin melidi or makin membulat. haha.. selepas satu jam perjalanan akhirnye ketemu jugak ngan mr.avatar. dari jao dah nampak.. senyum kambing dye tuh. bukan setakat dye jep,belum sampai kemaman saya dh senyum kerang. ye r nak jumpe my sunshine. sape tak happy kan.

first-first kiteorang g lepak pantai.. berjemur cam mat salleh.. haha.. amik sinaran cahaya pagi. vitamin e. haha sambil duk situ kiteorang duk sebok mikir tengahari nanti nak makan kat mane. dah decide kiteorang gerak g yellowtown kemaman tuh. terus tuju pizza hut. perot pun dah lapar..




awat cam xlalu ja nak makan



bile perot dah kenyang kami ke pantai balik. kami ni kaki pantai kat kemaman lak banyak pantai setiap pantai la kami singgah.. hehe .




kami suke jalan-jalan meletihkan kaki.. hehe somtime kami leh jadi cam budak-budak melompat sane cini.

awak thanks sudi temankan saya bile saya cakap nk g citu nk g cini. awak always jage saya.
awak always amek berat tentang saya. thanks wak.
hari nie awak dh g peneng. hati-hati wak bile duk sane.
awak jge diri baek. i always love u.
saya sayang awak sangat2.. 

entry saya kali nie agak jiwang tp memang slalunye jiwang kot.. hehe..
jumpe lagi sayang.. daa

Wednesday, May 4, 2011

suri rumah sepenuh mase

salam 

Cuti-cuti ni best jugak kalau pergi jalan. Dan lagi best kalu duit berkepuk-kepuk ada dalam poket. Hari-hari saya pergi jalan-jalan. Tapi apakan daya saya ni bukan anak DATUK. Tapi hanye anak datuk kepada dua orang cucu. Hek3. Tak pelah bukan anak dato pun asal hidup bahagia. Kan kan.

Seminggu da saya jadi alumni PSMZA(Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin). Dan seminggu jugak la saya jadi suri rumah tetap. Setakat ni saya tak keluar pergi merempit lagi. Biasa-biasa la pantang cuti ada je kerja saya merempit ke MesraMALL

Rutin harian saya pagi-pagi, bangun pagi terus buka tingkap, pergi dapur basuh pinggan, jemur kain, pastu beralih ke ruang tamu pulak kemas umah, menyapu. nie lah rutin harian saya. Time tengah pulak. Nak kene pikir nak masak aper. Nie baru seminggu, dah pening nak masak aper. camne lah nak tunggu 4bulan. Hadoii..

da macam suri umah betol pula



Mak saya nie cikgu tabika. Dye memang sibuk kadang tak sempat nak masak, nak kemas umah.Balik rumah pun pukul 2petang. kalau ada Meeting. Bukan Meeting dekat-dekat. Kat bandar Dungun. Kadang sampai umah pukul 5.Takkan la saya tak tolong pape kot. Takkan nak tengok mak saya lak yang kemas umah. Dah la penat duk layan karenah budak kat sekolah tu. balik umah pulak tengok rumah tak kemas, sedangkan anak ade a jep kat rumah. Sesih hati mak saya. So saya kene tolong la mak saya buat kerja. Hari tu berazam nak jadi anak yang solehah. hak hak hak.


Saya buat ni pon tuk ayah saya jugak. Ayah saya ni pulak orang FELDA peneroka. Pagi-pagi dah keluar ke ladang. Balik-balik da tengahari. Time tuh perut pun da beraneka bunyi dah. So saya tuk mengelakkan ayah saya nie bertambah letih. Jadi saya tunaikan lah kerje saya sebagai seorang perempuan. Tapi apa yang bagus tentang ayah saya ni. Kalau mak saya tak da kat umah. ayah saya buat ketja umah tau. Sidai kain. Tanak Nasi. 

Time kecik-kecik dulu mak saya selalu je kena pergi kursus. Kadang sampai 3,4 hari. Time tu ayah saya la yang ambik alih tugas mak saya. Tapi tak macam perempuan buat la. Tapi ada tanggungjawab jugak la. Ayah ni tak suka kotor. Pantang nampak cawan kat lantai terus ambil bawa pergi dapur. I LOVE MY MOM N DAD. 

nie pun duk menanti ketibaan cucunde pulang. meriah la sket umah. asyik duk bertiga jep ngn ma ngn abah.


k lah Chow dulu. 
as salam






Sunday, May 1, 2011

malam terakhir bersama dan malam pertama selepas 5 bulan


assalamualaikum..

agak berhabuk gak la blog nie. lame gak tak update. sebok ngn final exam. finally sy da bebas cam burung2 camar yg berterbangan. Wlaupon agak terkecewa ngan soklan2 final kali nie. Yang mampu skang hnye lah bertawakal kepadaNYA.

Tanggal 28 haribulan bulan 4. Saya ngn hosemate tp tak semua yg tinggal. Ader 4 org jep dari 7 0rg. yg tinggal bella bello, cik fateyn n nik.tp da bt perancangan nk njoy puassebelum balik kampung masing2.

Jam 7mlm kiteorang ciap2 nk pegi serbu paso malam. Tu pasar malam last kiteorang. Pastu da ciap jalan2 citu, lebey kurang jam 8.30 kiteorang beralih pegi MCD lak. Pintu perot masing2 da di ketuk da. Kiteorang lepak citu sampai jam 11. Org kt citu da tengok semacm da. Asyk tertnye bile la kiteorang nak berambus dri MCD tuh.
mater mak aiii.. sumer bengkak..
bella,yunie n cik fateyn

pastu bermula lah drama antara kami bertiga nik bella dan sy. coz fateyn da out da.
Nie pon sebab da rancang nak blik lewat. kalu tak sebelum2 nie  pukul 11 da terpacak kat umah. Kiteorang pegi pantai teluk gadung. Time tuh ramai gak org . bru jep duduk. Tak sampai 5mnit. 
nik: rase cam duk TC(Teluk Cempedak,Kuantan, Pahang)jep.
yunie: jom g nik mlm last da nie..
nik: siyes? ad brani. kalu brani jalan je.
bella: jom la xde hal..
nik: dh jom tp aku xdak no pk cik krete sewe.
yunie: aten ader jap ak mesej yer.
nik: dh jom kite g. 
bella: jom

Tak dan nak pikir panjang terus start motor pegi kat kereta sewe. Nasib baek pakcik tu sporting. Time ngah tunggu pakcik krete tu dtg kdai.
yunie: awk sy nak g TC.(nie ayt ngah gaduh.. hek3)
incik fidzie: bile ngan saper?
yunie: skang la. duk kat krete sewe dh pon nie. ngan bella n nik. boley x??
incik fidzie: okey hati2. kite jumpe sane la.
yunie: siyes?abg nak g ngan aper??
incik fidzie: abg g ngan saran..
yunie: siyes nie?? okey2 phone syg xdak bateri ni. kalu masj pending anta kat nik erk.(hati nie da nompat2 cm nak kuar dri dade.)

Kiteorang gerak dari dungun jam 11lebey. Incik fidzie tunggu kami kat kemaman.

Sampai kat Kemaman jam 12. Time tuh nik jep yg drive. Sy da ckp pg besok sy drive. Malam sy bg nik. Tkot gak malam2 nie. Sampai kat SHELL Chendor. Kiteorang gerak same2 pegi TC. 

Sampai sane jam 1pg da. Bile da dpt jumpe terus je tersengih cam kerang busuk. Hehehe saya sayang awak. Thank 4 coming . dalam perancangan ader 3jep. alik2 da betambah jadi 6 suda. Lagi ramai lgi meriahkan.
xdan nak sedia da sebok nk ambik gmbo. jadi la cmnie..
nik, yunie n bella

hehe.. akhirnye..
incik fidzie. akem n sharan

ad gak kenangan ngn kamu2 semua.
thanks coz menceriakan mlm aritu.. 
Incik fidzi ngn member2  dye join kiteorang sampai kul 4. Da mcm2 citer kongsi, mcm2 ragam da jd. Tapi still xcukup mase. Sedey2.
Bile dyeorang da gerak sejam pastu lam kul 5 gak la kiteorang pegi lepak kat MPK(Majlis Perbandaran Kuantan) kat sne rmai gak orang. 


Sampai2 sne terus labuhkan mater. Arrggghh penat2. Nasib baek tak de pape jadi. Lam kul 7 pagi kiteorang gerak blik dungun. Time nie bella lak drive. Sampai petronas kat Balok, nik drive sampai 7ELEVEN Kemaman. Seterusnya saya drive sampai dungun. Da sampai dungun xdapat nak tido la plak. Tuan umah sewe dtg lawat umah. masing2 mate da bengkak giler da. tido pon 2jam jep lam keter. 


pas mkan tgahri, blik dri anta krete. terus jep tido mati xsedar pape bgun2 kul 3. kemas2 barang terus balik umah. sedey giler. da sthun kiteorang duk umah sewe tu. 3 thun da kiteorg kenal. makan stu pinggan. aku suap ko, ko suap ak. aku blnje ko, ko blnjer aku. pasni da xde da. masing2 duk jao. saya akan rindu knangan ngn korang semua.


p/s: jgn lupe aku dlm doa mu(ayt2 perpisahan time sekolah rendah dulu)