Wednesday, May 4, 2011

suri rumah sepenuh mase

salam 

Cuti-cuti ni best jugak kalau pergi jalan. Dan lagi best kalu duit berkepuk-kepuk ada dalam poket. Hari-hari saya pergi jalan-jalan. Tapi apakan daya saya ni bukan anak DATUK. Tapi hanye anak datuk kepada dua orang cucu. Hek3. Tak pelah bukan anak dato pun asal hidup bahagia. Kan kan.

Seminggu da saya jadi alumni PSMZA(Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin). Dan seminggu jugak la saya jadi suri rumah tetap. Setakat ni saya tak keluar pergi merempit lagi. Biasa-biasa la pantang cuti ada je kerja saya merempit ke MesraMALL

Rutin harian saya pagi-pagi, bangun pagi terus buka tingkap, pergi dapur basuh pinggan, jemur kain, pastu beralih ke ruang tamu pulak kemas umah, menyapu. nie lah rutin harian saya. Time tengah pulak. Nak kene pikir nak masak aper. Nie baru seminggu, dah pening nak masak aper. camne lah nak tunggu 4bulan. Hadoii..

da macam suri umah betol pula



Mak saya nie cikgu tabika. Dye memang sibuk kadang tak sempat nak masak, nak kemas umah.Balik rumah pun pukul 2petang. kalau ada Meeting. Bukan Meeting dekat-dekat. Kat bandar Dungun. Kadang sampai umah pukul 5.Takkan la saya tak tolong pape kot. Takkan nak tengok mak saya lak yang kemas umah. Dah la penat duk layan karenah budak kat sekolah tu. balik umah pulak tengok rumah tak kemas, sedangkan anak ade a jep kat rumah. Sesih hati mak saya. So saya kene tolong la mak saya buat kerja. Hari tu berazam nak jadi anak yang solehah. hak hak hak.


Saya buat ni pon tuk ayah saya jugak. Ayah saya ni pulak orang FELDA peneroka. Pagi-pagi dah keluar ke ladang. Balik-balik da tengahari. Time tuh perut pun da beraneka bunyi dah. So saya tuk mengelakkan ayah saya nie bertambah letih. Jadi saya tunaikan lah kerje saya sebagai seorang perempuan. Tapi apa yang bagus tentang ayah saya ni. Kalau mak saya tak da kat umah. ayah saya buat ketja umah tau. Sidai kain. Tanak Nasi. 

Time kecik-kecik dulu mak saya selalu je kena pergi kursus. Kadang sampai 3,4 hari. Time tu ayah saya la yang ambik alih tugas mak saya. Tapi tak macam perempuan buat la. Tapi ada tanggungjawab jugak la. Ayah ni tak suka kotor. Pantang nampak cawan kat lantai terus ambil bawa pergi dapur. I LOVE MY MOM N DAD. 

nie pun duk menanti ketibaan cucunde pulang. meriah la sket umah. asyik duk bertiga jep ngn ma ngn abah.


k lah Chow dulu. 
as salam






2 comments: